MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Sabah

Latest News for State Sabah in "Entertainment"

Terokai budaya sebenar Sabah

 

Selain lokasinya yang menarik perhatian ramai pengunjung tempatan dan asing, Sabah turut terkenal dengan kebudayaan yang unik.

Ilham kreatif rumah terbalik

 

BAYANGKAN bagaimana sekiranya anda berada di dalam sebuah dunia yang terbalik. Lantai di atas kepala , bumbung pula di kaki. Tentu pening dibuatnya.

Lahad Datu Semakin Dikenali Sebagai Tarikan Pelancongan

LAHAD DATU, 9 Mac (Bernama) -- Melawat ke Paris sememangnya menjadi impian ramai, tetapi bagi penduduk Lahad Datu, Sabah, berkunjung ke sana bukanlah sesuatu yang di luar jangkauan.

 

Sabah Usahasama Dgn Syarikat Asing Utk Tingkatkan Jumlah Pelancong Ke Sabah

KOTA KINABALU, 8 Mac (Bernama) -- Usaha sama antara Sabah dan negara-negara asing boleh membantu menggalakkan lebih ramai kedatangan pelancong ke negeri ini dari negara asal syarikat, kata Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman.

 

Pendekatan Komprehensif Tangani Masalah Tunggakan Bil Hospital

KOTA KINABALU, 10 Mac (Bernama) -- Kerajaan mengambil beberapa pendekatan komprehensif dalam menangani masalah bil tidak berbayar di semua hospital awam di Sabah, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

 

Sistem Satelit Bantu Pantau Penghijrahan Gajah Pigmy Borneo

SANDAKAN, 12 Mac (Bernama) -- Seekor gajah pigmy Borneo betina yang dipasang kolar satelit baru-baru ini diharapkan boleh memberi petunjuk dalam usaha mengenal pasti koridor utama penghijrahan haiwan itu di kawasan hutan yang terpisah akibat pembangunan, termasuk pembinaan Jalan Sandakan-Lahad Datu.

 

Apabila Dr Rais berpantun...

KHAMIS lalu, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim merasmikan sudut Malaysia di Fakulti Pemikiran Umum Universiti Indonesia, Jakarta yang akan menempatkan khazanah buku mengenai Malaysia. Di bidang ilmu, matlamat sudut buku ini tidak perlu diperjelaskan lagi. Dr Rais juga menyampaikan syarahan umum bertajuk ‘Demi Hubungan Erat dan Mesra Rakyat-Indonesia’ di universiti itu dihadiri pelajar, ahli akademik dan pimpinan pendapat di republik itu.

 

 

 

 

Kera hantu ditemui di Sabah

KINABATANGAN: Lokasi habitat tarsier atau kera hantu di daerah ini yang dikategori sebagai primat kecil, bakal diketahui dengan lebih terperinci berikutan penemuan seekor tarsier jantan bersaiz sebesar tapak tangan orang dewasa yang diselamatkan dari ladang sawit di sini, 7 Mac lalu. Haiwan yang aktif pada waktu malam itu ditemui berhampiran kawasan Gomantong oleh Saroto Payar yang juga bapa kepada pembantu penyelidik lapangan Pusat Lapangan Danau Girang (DGFC), di sini.

 

 

Sabah guna teg satelit jejaki 2 buaya jantan

KINABATANGAN -  Jabatan Hidupan Liar Sabah merancang untuk memasang teg yang dijejaki menerusi satelit pada buaya jantan terpilih di 10 sungai utama di Sabah, dalam usaha berterusan menangani konflik buaya-manusia.

 

Barat Sabah bakal nikmati kekayaan

PAPAR - Berikutan pelaburan besar Petronas di Sabah, ribuan penduduk tempatan yang tinggal di sepanjang jalur Papar, Kimanis, Beaufort dan Sipitang dijangka menikmati limpahan ekonomi dari projek Petronas.